Planløsning – en viktig del av arkitekturen

Når en bolig designes er det fort gjort å glemme viktigheten av god planløsning. Husets planløsning bør fungere i mange år fremover, og bør i tillegg ta hensyn til alle som bor i huset. Planløsningen er avgjørende når det kommer til trivsel og et praktisk fungerende hjem. Dårlig planløsning kan på sin side skape frustrasjon.

Ting å tenke på

Det er mye som skal tas betraktning til når planløsningen utvikles. Du (eller arkitekten) bør tenke på hvor mange soverom som trengs, hvorvidt det er behov for boder til hobbyutstyr som ski eller sykler, samt kjøkkenløsningen. For noen fungerer det best med et kjøkken som er separert fra stuen, mens for andre er det viktigere med en luftig romfølelse, noe en åpen kjøkkenløsning kan gi.

Husk også på at det er lurt å tenke noen år fram i tid. Kanskje et hus over flere plan kan bli utfordrende i alderdommen? Eller kanskje et lekerom blir overflødig om noen år, når barna blir større? Ved å utnytte plassen best mulig vil du få mye mer glede av boligen!

Få hjelp av fagfolk

Det kan være en god idé å få hjelp av fagfolk når planløsningen planlegges, da det er veldig mange ting som skal tas stilling til. Det er også viktig at ting planlegges til riktig tid. Har du for eksempel tenkt på hvor TV-en skal plasseres, eller downlights? Prøv også å finne rom til en sone for avslapning, der du kan nyte casinospill som bingo online Norge, eller lese en god bok. Dersom vi skal rangere ting i rekkefølge, bør du først planlegge planløsningen, og deretter farger og materialer, etterfulgt av møblering og belysning.

Hvis du ikke har en god plan, kan du ende opp med å bli misfornøyd med det endelige resultatet. Dette kan koste mye penger å rette opp i, så her har du ikke nødvendigvis råd til å være etterpåklok. En interiørarkitekt er ikke nødvendigvis så dyr heller, i hvert fall ikke sammenlignet med kostnadene riving av vegger og endring av planløsning innebærer.

Oppskriften på god planløsning

Vi skal her dele en generell oppskrift du kan følge når boligens planløsning skal utformes, gjerne i samråd med fagfolk.

Kartlegg dine og familiens behov

Prosessen starter med at du må kartlegge behovene til alle familiemedlemmer. Pass på at du inkluderer alles behov og/eller ønsker. Kanskje noen i familien trenger at boligen er tilrettelagt for rullestol?

Prioriter riktig

Du bør gjøre en kostnadsmessig vurdering av de ulike ønskene og behovene. Hva er praktisk mulig å gjennomføre, og hva blir urealistisk? Finn ut hva som er mest viktig, og hva som kan nedprioriteres.

Tenk fremover

Husk at en planløsning som fungerer utmerket i dag, ikke nødvendigvis fungerer like bra om 10 år. Prøv å lag en planløsning som er tidløs, slik at den kan nytes i mange år fremover.

Oppbevaringsløsninger

Når du planlegger plassering av husets dører, bør du tenke over hvor skap og oppbevaringsløsninger, og at dører ikke krasjer. Husk at dører har en svingradius.

Få råd fra fagfolk

Hvis dette er første gang du planlegger en bolig, kan det være veldig lurt å forhøre seg med profesjonelle innen interiør og arkitektur. Dette kan spare deg for mye penger i fremtiden, siden du får en løsning som fungerer i lengden. Du kan legge ut en forespørsel på en anbudstjeneste, og deretter velge alternativet som passer deg og lommeboken best.