Viktig med design av hus og hjem

Når man skal begynne å bygge hus selv, er det for det første et spennende oppdrag å begi seg ut på. Før kunne man saktens bygge det meste selv, men i dag settes det så mange krav til nybygg, at man er nødt å følge byggeforskriftene. Men det er mange ting man kan gjøre selv, som for eksempel å finne ut hvordan man skal ha det. Altså hvordan utformingen av huset skal være. Det er selvfølgelig en del begrensninger til dette også, for eksempel avstand fra vei, høyde og funksjonalitet.

Men når det er sagt, er valgfriheten ganske stor. Hva må man tenke på når man skal bygge hus, er hvordan man bruker huset. Vil man legge alle rom i overetasjen, og bør man ha mulighet til å koble på et toalett i underetasjen? Er det gode solforhold, bør man finne ut hvordan man legger stue, soverom, kjøkken også videre.

Hvor er dassen?

Det er kanskje ikke det første man tenker på, men det viktige er hvor man legger rørene. Man kan ikke ha kloakk -og vann i alle vegger, så dette bør man tenke på. Skal man ha bad i en etasje, og vaskerom i kjelleren, er det viktig at de rommene er knyttet til den samme veggen. Disse veggene bør også ha enkelt tilgang til systemet som fører rent og grått vann til og fra huset.

Materialer

Materialer kan ha stor innvirkning på trivselen i et hus. Skal det være robuste trevirke som eik eller furu, eller skal man bruke panelplater. Skal veggene ha tapet eller skal man la veggene være trehvite? Det er mange ting å tenke på, men ofte handler det om kompromiss med en partner. Men mange nye og spennende materialer er nå også tilgjengelige. Bambus viser seg å ha noen egenskaper som gjør den til et førstevalg. De tar opp mer CO2 enn andre trær og har en virkningsgrad som er høyere.

Møbler

Design og kvalitet hører sammen, men mange elsker designet som statuerer at det kommer fra Ikea eller Jysk. Man trenger ikke tenke på design, men man kan også gjøre det. Alt dette kommer an på hvor interessert man er i å ha det fint rundt seg. Trender sier likevel at ting man kan finne på Finn.no er like spennende som flunkende nytt.

Går man på en auksjon eller loppemarked, kan man dessuten finne en del designermøbler som stoler, bord, kanapeer også videre. Det er blant annet danske designere som står øverst på ønskelisten for mange, slik som møblene til Kaare Klint, Arne Jacobsen, Alvar Aalto og Kaj Bojesen. Finner man norske designere spennende, kan Kjell Slinning eller Olav Hødnebøs stoler vekke oppmerksomhet.

Det kan være spennende å fylle stua med noen designmøbler, og ha noen spennende skulpturer i hjørnene. Interiørstil er noe annet, og farger har her mye å si.

Legg vekt på komfort

Det er ingenting som et hjem man trives i. Ofte fyller man det med helt unyttige ting, men det som er bra er at man trives med tingene. Komfort kan man få ved å konstruere huset etter sitt ønske. En inngang med gode hyller og skap kan gjøre at man får oppbevaring til mye mer enn man hadde tenkt, og en korridor med side-skap kan bedre forholdene på stua. Det kan frigjøre rom som før var roterom.

Komforten bestemmes av dem som bor i huset, så det er viktig å bruke tid på design når man bygger helt nytt.