Mikrohus

Ikke alle er på leting etter tradisjonelle boliger i sin drøm for et hjem. Kostnader er høye, mer plass enn du virkelig trenger, uhåndterlig og blir fort rotete. Drømmer er det like mange av som det er mennesker, og de er alle langtfra like. Tradisjon er viktig for veldig mange, men det finnes de som ønsker noe annet av sin drøm. Små mini-hus eller mikrohus er noe som vinner terreng blant flere mennesker. Særlig unge ønsker mer frihet og evne til å flytte på seg raskere uten å miste goder og komfort.

Størrelser er ikke alt

Det er mer enn miljøbeviste og minimalister som velger disse små husene. Noen ønsker å nyte forskjellige årstider, og flytte på seg for å unngå kulde og masse snø. Andre igjen vil være nærmere, og mer tilgjengelig for den utvidede familien, og kan flytte nærmere ved behov. Kostnadene for mikrohus er ikke så stor som ved tradisjonelle boliger. Det kan fort bli dyrt med romslig bolig for en hel familie, samt kostnader for hage og bakgård. Mange har ikke råd til sånne kostnader.

Innredning

Mikrohuset kan leveres med og uten tradisjonelle hvite varer. Innvendig kan du ha TV og Internett løsninger som tradisjonelle boliger, og følge dine favoritter enten de er Maria Casino Bingo eller favoritt programmet ditt på TV. Tekniske løsninger finnes for miniatyr møblene du trenger når du har liten plass. De fleste møblene du har tjener som regel en dobbeltfunksjon, for å dekke ekstra behov ved lagring om det er nødvendig. Det kan være smarte trapper til en hems hvor trappetrinnene skjuler skuffer, eller små avlukker. Det finnes mange innovative og smarte løsninger som hjelper deg med oppdaterte kombinasjoner. Taklamper og store vinduer åpner opp for lys, varme og volum, og gir deg nærhet til naturen rundt. Flere personer i familien kan finne kroker til kos og avslapping uten å føle klaustrofobi og mangle privat plass.

Regler og forskrifter

Det er færre regler for mikrohus enn vanlige boliger. Du trenger ingen tomt, og kan plassere huset på tilgjengelige plasser, og flytte raskt ved behov. Vil du tilbringe julen hos de voksne barna dine så kan du selv flytte huset ditt. Grunneier eller kommunene må selvsagt kontaktes for tilgang til eiendommen om den ikke er din. Mikrohusene er vanligvis levert som henger, og kan flyttes med vanlig førerkort. Du behøver ikke være tilkoblet kloakk og avløpssystemet fordi disse husene kommer med forbrenning-toalett. Det er krav for tilgang til sterk strømkurs, 32 amper, og du må ha vannslange for å fylle vanntanken. Skal du plassere huset ditt et sted lenger enn 2 måneder er det egne kommunale forskrifter og lover som må følges.

Kostnader

Med alle typer småhus er det viktig å tenke på smarte ideer og løsninger slik at du får maksimalt utbytte av hver kvadratmeter. Disse husene kommer i forskjellig størrelse fra 15-19 kvadratmeter til 40-50 kvadratmeter. Prisene er basert på størrelse og valg av interiør. Rundt 8-900 000 kroner er ikke uvanlig. Du kan finne gode røverkjøp, og du kan også ønske deg mange ekstra løsninger som driver prisen opp. Det er viktig å vurdere mulige løsninger før du går til endelig innkjøp.